Klassieke acupunctuur/Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)

 

Er zijn verschillende vormen van acupunctuur. Tijdens de opleiding leer je de klassieke manier van acupunctuur zoals bekend is in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Op deze manier ben ik opgeleid. Na de opleiding, als je eenmaal als acupuncturist werkt, is het de bedoeling dat je punten haalt om bij je beroepsvereniging ingeschreven te blijven. Je moet daarvoor aan eisen van de beroepsvereniging voldoen waarbij het volgen van nascholingen en cursussen een belangrijk onderdeel is. Bij deze nascholingen, ga je je als acupuncturist verdiepen en ook andere stromingen en methoden van acupunctuur leren toepassen. Op deze manier worden je behandelmogelijkheden uitgebreid met diverse methoden. Inmiddels heb ik al heel wat nascholingen en cursussen mogen doen, waardoor ik een diversiteit aan mogelijkheden heb om te behandelen. Omdat ik dus uit verschillende methoden kan kiezen, heb ik inmiddels heel wat mogelijkheden om klachten te behandelen. Dat maakt de kans van slagen van de behandeling erg groot.

Deze klassieke acupunctuur is de meest bekende waarbij gebruik gemaakt wordt van de diverse acupunctuurpunten die op de meridianen liggen.

 

 

Dokter Tan/Balans methode

 

Naast de klassieke acupunctuur, werk ik ook volgens de methode van dokter Tan. Deze methode wordt ook wel de balans-methode genoemd. Dit is een methode waarbij je met behulp van acupunctuur zodanig balans creëert in het lichaam dat pijn en lokale ongemakken heel goed behandeld kunnen worden. Deze methode gebruik ik met name om pijnklachten te behandelen, met goede resultaten.

Bij deze methode wordt niet zo zeer gebruik gemaakt van de bekende acupunctuurpunten op de meridianen, maar worden er punten van onbalans gezocht op het lichaam. Het lichaam geeft hierbij door middel van gevoeligheid van een gebied aan dat er op die plaats een onbalans is. Door deze gebieden van onbalans te behandelen, wordt de balans in het lichaam hersteld en verdwijnen of verminderen pijn en ongemakken. Deze methode werkt doorgaans erg snel; 10 tellen na het plaatsen van de naaldjes kan de client waarnemen dat de pijn afneemt. Wanneer ik deze methode toepas, streef ik ernaar om een client met minimaal 50% minder pijn naar huis te laten gaan dan waarmee hij of zij binnen kwam.

Het leuke van deze methode is dat mensen erg versteld kunnen staan van de manier waarop acupunctuur werkt. Bij rugklachten bijvoorbeeld, behandel ik met deze methode niet op de rug, maar op de onderarmen. Mensen zijn dan in eerste instantie verbaasd dat ik niet bij hun rug hoef te zijn terwijl ze voor hun rug komen. En vervolgens is de verbazing nog groter als blijkt dat met een paar naaldjes in de arm inderdaad de rugpijn afneemt.

 

 

Kinder-acupunctuur/Shonishin

 

Een andere nascholing die ik heb gedaan is het behandelen van kinderen. Bij kinderen tot ongeveer 13 jaar worden geen naaldjes geprikt, maar worden diverse instrumentjes gebruikt om de meridianen en acupunctuurpunten te beïnvloeden. Op sommige acupunctuurpunten wordt acupressuur toegepast of er worden magneetjes geplakt. Daarnaast is het werken met acusilk (zijden lapjes) een mooie methode om (kleine) kinderen en baby's te behandelen.

Ook kinderen tot 13 jaar kunnen dus veilig en zonder naaldjes in onze praktijk behandeld worden voor diverse aandoeningen. 

 

 

Acusilk/kleurentherapie/zijden lapjes

 

In de praktijk werk ik ook met zijden gekleurde lapjes om de acupunctuurpunten te beïnvloeden. Deze lapjes zijn gekleurd met een plantaardige kleurstof waardoor de kleur invloed heeft op de meridianen en acupunctuurpunten. Door met lapjes te werken in de kleur van de meridiaan of juist een kleur die tegengesteld is aan de meridiaan, kan de energie in de meridiaan beïnvloed worden en in balans gebracht worden.

 

 

Overige behandelmethoden

 

Naast het bekende prikken met dunne naaldjes zijn er andere behandelmogelijkheden die horen bij de acupunctuurbehandeling en die door de acupuncturist ingezet kunnen worden als dit nodig is. Zo is Guasha bijvoorbeeld een veelgebruikte techniek. Hierbij wordt met een platte steen over de huid gestreken wordt om aanwezige ziekmakende (pathologische) factoren naar buiten te helpen.

Ook wordt in de praktijk gebruik gemaakt van cupping. Dit zijn glazen ronde bolletjes die op de huid worden gezet, waar ze vacuüm pakken zodat een diepere bindweefselmassage gegeven kan worden.

Moxa is een verwarmend kruid dat in de acupunctuur veel gebruikt wordt. Moxa kan op verschillende manieren worden toegepast, zoals op de naald, in een metalen pijpje of in de vorm van een sigaar om een acupunctuurpunt te verwarmen.

 

Wanneer tijdens de behandeling blijkt dat de client te gevoelig is voor naaldjes wordt de behandeling hier op aangepast. In dat geval wordt gekeken naar een behandelmethode die passender is zoals massage van punten (acupressuur), magneten op de punten of acusilk. Bij acusilk worden er kleine lapjes van natuurlijk gekleurde zijde op de acupunctuurpunten geplakt met een huidvriendelijke tape.

Behandelmethoden