Hoofdpijn en migraine

In deze uitleg wordt de term 'hoofdpijn' gebruikt. Hiermee wordt zowel hoofdpijn als migraine bedoeld.

Bij hoofdpijn is het belangrijk om uit te zoeken waar de hoofdpijn zich bevindt en waar deze vandaan komt. Vaak behandel ik de nek ook mee omdat veel hoofdpijnen vanuit de nek komen. Wanneer mensen naast de hoofdpijn ook nekklachten hebben, is het duidelijk dat de nek een rol speelt bij de hoofdpijn en deze dus mee behandeld moet worden. Maar ook als mensen hoofdpijn hebben zonder nekpijn, is het toch belangrijk om de nek ook vrij te maken. De nek is immers een vrij smalle doorgang waar al het bloed en energie van en naar het hoofd doorheen moet. Het is dan ook belangrijk om bij de behandeling van hoofdpijn ervoor te zorgen dat deze doorgang vrij door kan stromen.

Verder is het soort hoofdpijn en de plaats van de hoofdpijn van belang; zit de hoofdpijn vooral aan de voorkant, dus op het voorhoofd, dan is de kans groot dat ook maagproblemen een rol spelen. Mocht tijdens de behandeling van hoofdpijn aan het voorhoofd blijken dat deze inderdaad vanuit de maag komt, dan behandel ik naast de hoofdpijn ook de maag mee om het gehele systeem dat zorgt voor de hoofdpijn in balans te brengen.

Wanneer de hoofdpijn aan de zijkant(en) van het hoofd zit, zie je vaak dat deze stressgerelateerd is. In dit geval behandelen we de hoofdpijn, maar ook het systeem dat verantwoordelijk is voor stressgerelateerde klachten, zodat de cliënt beter bestand is tegen situaties die stress met zich mee kunnen brengen.

Ook andere hoofdpijnen of hoofdpijn met andere oorzaken kom ik in de praktijk tegen. Per persoon breng ik dit in kaart zodat ik iedereen voor zijn of haar specifieke situatie een passende behandeling kan geven.

 

Tip om zelf te proberen: heb je hoofdpijn in combinatie met koude voeten? Maak dan een warm voetenbadje en ga hier met je voeten in. De kans is groot dat met het opwarmen van je voeten ook de hoofdpijn zakt. Doordat de bloedvaatjes van je voeten zich verwijden door de warmte, kunnen deze zich weer vullen met bloed. Hierdoor kan het bloed in het lichaam weer zakken waardoor een eventueel teveel in het hoofd ook daalt. Dit kan een mogelijke oorzaak geweest zijn van de hoofdpijn.