Schouderpijn/frozen shoulder/slijmbeursontsteking

Schouderpijn kan diverse oorzaken hebben.

Zo zie ik in de praktijk regelmatig mensen met een frozen shoulder. Vaak zijn deze mensen al bij een fysiotherapeut geweest waar ze te horen krijgen dat een frozen schouder moeilijk te behandelen is en er pas met fysiotherapie gestart kan worden als er wat beweging terug komt in de schouder. Acupunctuur helpt dit proces te versnellen. In een paar acupunctuur behandelingen is het vaak mogelijk om mobiliteit in de schouder te vergroten en eventuele pijn te verminderen. Hierdoor kan de fysiotherapeut veel sneller met de behandeling beginnen zodat de oefeningen uitgevoerd kunnen worden. Door acupunctuur toe te passen alvorens de fysiotherapie te starten, kan de hersteltijd van een frozen shoulder teruggebracht worden van een jaar naar enkele maanden.

 

Schouderpijn aan de voorkant van de schouder zie ik vaak in combinatie met problemen van de spijsvertering (de pijn zit dan op de dikke darm-meridiaan en vaak aan beide kanten waarbij een kant meer pijn doet dan de andere kant). Mocht uit de intake inderdaad blijken dat de schouderpijn voorkomt in combinatie met problemen aan de spijsvertering, dan wordt zowel de schouderpijn als de spijsvertering behandeld.

 

Een slijmbeursontsteking is ook te behandelen met acupunctuur, maar geeft niet in alle gevallen een goed resultaat. Dit heeft namelijk alsnog vaak de tijd nodig om te genezen. Wel kan de acupunctuurbehandeling bijdragen aan een snellere genezing. Na 2 behandelingen kunnen we merken of het in dit geval zinvol is om acupunctuur toe te passen. Als er bij een slijmbeursontsteking na 2 behandelingen geen enkele verbetering is opgetreden, is het niet zinvol om ermee door te gaan. Echter heb ik in de praktijk gemerkt dat het zeker de moeite waard is om het een kans te geven, omdat ik ook de ervaring heb dat mensen na 1 a 2 behandelingen minder pijn en meer bewegingsmogelijkheden in de schouder hadden.

 

Bij schouderpijn gaan we dus uitzoeken waar dit vandaan komt en zowel de schouder als de onderliggende oorzaak behandelen.